De Hengel, de visschool en vissen in 2015.

( Pat Gayet) Boxmeer 13-12 2015.

Ik kan met grote tevredenheid terug blikken op het nu aflopende hengelsport jaar 2015. Een absoluut persoonlijk record is gevestigd als het draait om het aantal uren dat ik actief gevist heb. Hoogst waarschijnlijk zou ik hiermee in de top van Nederland bivakkeren. Veel vijvers in het aan Zuid-Oost Brabant grenzende Noord-Limburg werden bezocht. Uiteraard moest hier voor dan wel een karper bestand  aanwezig zijn om mijn behoefte in het karper stok vissen te kunnen bevredigen.

3jan 2016 007

Een jaar zonder deelname aan karper stok wedstrijden en je meten met de top van Nederland is toch wel een gemis. De strijd aan gaan met anderen, de adrenaline en spanning en je koppie goed blijven gebruiken is ook wat de hengelsport zo mooi maakt. Een jaar retraite kan ook zo zijn voordeel opleveren. Alles weer eens op een rijtje zetten en onder de loep nemen. De laatste jaren vonden er nogal wat veranderingen plaats en moest ik ook even een pas op de plaats maken vanwege de lichamelijke burn out die mij al een 15 jaar bezig houd. Gelukkig lijkt zich die nu eindelijk ten goede te keren en is de rust in mijn lichaam weer terug. De rust om ook eens wat uit te proberen in aanbod van voedsel voor de vissen heeft mij een succesvol aas en lok voer opgeleverd. Zo kan ik dan ook trots terug kijken op de grote aantallen vooral karpers in het voorjaar en de zomermaanden. Het najaar en de winter ( ahum) Brasems. 16 jan.2015  staat genoteerd als eerste visdag. Gewacht moest er worden dat het wak in het ijs groot genoeg was om in te kunnen vissen. 6 kruiskarpers gevangen met goed gewelde krenten en rozijnen. Dit bleek op de jeugd vijver in Wanssum het geschikte aas in de koude maanden. Zo gauw het water op temperatuur was en de vissen levendiger werden was mijn JBS lok voer helemaal hot. Dit overtrof zelfs mijn beste verwachtingen. Op de meeste vijvers waren de resultaten dan ook naar dikke tevredenheid. Behalve ’t Rijnbroek in Tienray. Daar kreeg het aas geen kans voor de vangst van karpers vanwege het grote aantal kleine vis die hier ook verzot op was.  Uiteindelijk bleef de teller op gevangen grote vissen ( karper, zeelt, brasem en steur )  op 28 december 2015 staan op iets meer dan 2900 stuks. Dit succes was te danken aan het Junky Brown Secret lok voer. Met 80 stuks op visvijver de Sprong de meest succesvolle dag van het jaar. Daartegen over staan ook de 38 kruiskarpers in Wanssum op de jeugd vijver en de 65 Karpers in Siebengewald.  Ook aankomend jaar zal het wedstrijd vissen op een lager peil staan en zal het zich grotendeels beperken tot deelname van het club kampioenschappen vissen en kijk ik ook zeker naar uit. Vol vertrouwen stap ik dan ook het nieuwe jaar in en blijf genieten van het stok vissen aan de vijvers.

De visschool had in 2015 ook een aantal visworkshops met leuke resultaten. Natuurlijk ook met dank aan de ouders die hun kroost zich toch maar toevertrouwen aan het water met mij. Helaas was de laatste vissessie met de school niet geheel naar mijn tevredenheid. Vader en zoon en nog niet zo heel erg thuis in het karper stok vissen hadden mij gevraagd als personal coach. Helaas gaf de vis zich die dag niet thuis. ’t Was gewoon ijskoud, laat in het jaar net voor Sinterklaas . De karper uitzetting een week daarvoor maakte ook geen aanbeet meer uit op ’t Mun in Appeltern. Ze waren nu eenmaal niet op gang te krijgen en als je geen grote vissen aan je lijn krijgt kun je ook niet leren drillen. Afgesproken om het in het voorjaar nog eens over te doen want dit vond ik dus helemaal niet leuk. Natuurlijk blijft de Visschool ook 2016 weer uitzien naar aspirant hengelaars die kennis willen maken met het karper stok vissen.

Inmiddels is het weer 4januari ’16 en heb ik er weer 3 vis sessies opzitten. 1 Jan. Prachtig weer en absoluut geen winter hier. Wind gedraaid naar het zuid- oosten en volgens de kenners aan de vijver geen gunstig weer. Ik denk dat het komt omdat bij hen de aanbeten uitblijven . De vaste stok blijft op deze vijver ( Siebengewald) nog steeds de beste optie voor mij . Met de vangst van 14 brasems en 1karper op nieuwjaarsdag. 2 Jan. Vies smerig nat koud rotweer. Toch weer 12 brasems en 1 karper. 3 Jan. Het mooiste weer van de wereld met een spiegel gladde vijver. Welgeteld 2 brasems en toch genieten aan het water en maar wat meer in de weer met Woelie de zwarte zwaan die inmiddels mijn beste vriend is geworden.

3jan 2016 010

Blijft dan ook de hele dag zeuren om lekkers en vreet gewoon uit de hand. Duurt het wat te lang naar zijn idee, dan schroomt hij niet om de steiger op te komen om wat proberen wat af te dingen of uit mijn aas aanbod te jatten. Zo blijf je ook bezig als de vissen wat lui zijn. De teller loopt weer en vissen zal ik blijven doen en het terug gekeerde plezier in de hengelsport behouden ook in 2016. Dit is ook wat ik iedereen toe wens in het nieuwe jaar. De beste wensen en een succesvol jaar.

Groetjes Pat.

www.dehengel.nl en www.visschool.nl  Voor meer informatie omtrent visworkshops en / of mijn lokvoer mail naar: patapart@gmail.com