Karper stok vissen op Noord Limburgse visvijvers.

Karper stok vissen op Noord Limburgse visvijvers.

( Pat Gayet ) de Hengel. 19-3-2017.

Niets is zo veranderlijk als vissen en de doorgewinterde visser weet dan wat daarmee bedoeld word. Ons klimaat stelt ons veelvoudig op de proef met de constant wisselende weer omstandigheden en maakt het vissen er niet makkelijker op. Als je dan ook nog op een specifieke vissoort aast als karper word in de winter je geduld aardig getest. Een karper op de mat kan je dan net zo veel voldoening geven als 3 netten gevuld met 25 kg in de warmere perioden en het water lekker op temperatuur. Over de temperatuur gesproken ben ik natuurlijk niet de enige die blij is dat die weer in de lift zit. De mooi weer vissers komen dan ook langzaam uit hun schulp gekropen en voegen zich bij de toch wel schaarse groep die een hele periode de kou heeft verbeten en de teller met vangsten al opgang heeft gebracht. Afgelopen week ben ik weer dagelijkse op pad geweest en verschillende visvijvers bezocht. De resultaten geven ook aan dat het onder water weer langzaam tot leven komt en het zeker de moeite waard kan zijn om je hengel attributen uit de kast te trekken en er eens voor te gaan zitten. Voor zover door mij bekent zijn er op de N-Limburgse vijvers door de hengelsport verenigingen weer vele karpers uitgezet. Dankbaar werd door hen dan ook gebruik gemaakt van het aanbod van Sportvisserij Nederland en het subsidiëren van de spiegelkarper met een max van 1000 Euro.

Hsv de Heisnutters heeft 500 kg Spiegels zaterdag 18-3-2017 uitgezet op de grote vijver en zal dit hopelijk tot betere resultaten brengen als de voorjaars openingswedstrijd. Zelf niet deel genomen maar de wedstrijd bezocht en vanaf de kant een tijdje gevolgd. Op driekwart van de wedstijd duur was het resultaat nog steeds zero helaas en gaf de vis niet thuis. Natuurlijk liet de recent uitgezette karper zich niet foppen en eerst op verkenning uit op het nieuwe leefgebied. Mijn verwachting is echter wel dat dit wel wat ophef kan geven en de andere karper wat actiever maakt. Ik zal aankomende week ook wat oefen sessies maken om wat voorbereid te zijn met de a.s zaterdag Open wedstrijd Stok vissen 11.5 mtr. Visvijver “vislust” Siebengewald. Inschrijven tot donderdag. Houd met deelname rekening met de hoge waterstand daar de steigers onder water staan.

HSV de Vriendenkring Tienray visvijver het Rijnbroek.

Een van mijn favoriete plekjes waar ik moeilijk niet naar toe kan gaan. Hier zijn de vangsten goed in de lift en vooral is het op vijver 1 waar de karper actiever is en zich laat vangen. Ook hier zal aankomende week op vijver 1 vele spiegelkarpers worden toegevoegd aan het toch al mooie bestand wat zich hier bevind. Met een gemiddelde van 8 stuks en vele lijnzwemmers werden een aantal sessies afgesloten deze week. Belangrijk en de uitdaging voor mij is om deze vijvers zo goed mogelijk te kennen daar hier op 10 Juni de selectie wedstrijden worden gevist voor het kampioenschap vijvervissen Federatie Limburg. Ben je geen lid geen ramp. Even dag vergunning halen.

Hsv ’t Alvertje Oostrum visvijver ’t Wanssum Ven.

In de winter maanden voor mij de place to be. Gek genoeg ben ik dan ook vaak de enige visser die hier vertoefd. De jeugdvijver ( vijver 3) op dit complex herbergt een mooi bestand kruiskarpers die ook in de winter zo nu en dan toch even aan het azen gaan. Met de beperking van de hengel lengte van max 6 mtr maakt dat het vissen niet tot een mindere hengelsport. Net als dat je met karper stok vissen in de margin gaat vissen en een zeer beperkte hengellengte hebt of toegestaan is tijdens een margin wedstrijd. De drillen zijn er hier niet minder om en bieden de 3kg + karpers je genoeg vertier. Met 2 sessies deze week en in de dubbele cijfers hoopgevend voor de rest van het seizoen en nu al helemaal nu er ook spiegelkarpers aan zijn toegevoegd. Buiten de jeugdvijver om zijn er natuurlijk nog 3 prachtige visvijvers waar ook vrij recent nog vis uitzettingen hebben plaats gevonden. Al bij al moet de energie die in dit complex word gestoken om het aantrekkelijk te maken op alle fronten ook zijn vruchten af gaan werpen met prachtige resultaten als opkomst (jeugd) en vangsten. Mijn uitdaging dit jaar om ook op vijver 1 een zwaar gewicht te vangen maaaar dan niet met de stok. Ik een bekend gezicht daar en zal dat ook blijven om daar mijn visje te vangen. Ook hier dag vergunningen verkrijgbaar om er een mooie visdag van te maken.

HSV de Schol. Visvijver de Knipmuts.

Van deze vereniging ben ik geen lid en genoodzaakt om een dag vergunning te halen alvorens te vissen. Ook deze vereniging beschikt over 2 prachtige visvijvers en de rust van de natuur te beleven is. Vooral vijver 2 kan adrenaline verhogend zijn met de monster karpers voor de vaste stok. Dit jaar 1 keer op vijver 1 gevist toen nog alles dicht gevroren zat en de vangst van een brasem het resultaat was. Afgelopen vrijdag om 10 uur klaar om in te zetten en benieuwd wat het zou worden deze dag. Op 11mtr meld zich de eerste karper op de eerste inzet en is het direct raak en is een spiegel van 3kg het haasje. Na de vangst van een aantal valt het angstvallig stil en zijn ze met de noorderzon vertrokken. Nu gebeurt dit natuurlijk wel vaker , maar niet verwacht kwam er leven op mijn voerstek een meter uit de kant. Andere top set opgebouwd met dunnere elastiek en hengelen maar in het kantje. Zo kort naar beneden turend kwam een snoeken paar voorbij zwemmen zij aan zij en de afmetingen waren toch wel overweldigend zowel het verschil in formaat van mannetje als vrouwtje. En dan de vangsten natuurlijk van mij zelf in het kantje. Spiegel en schubkarpers van tegen de 80cm die gevechten opleverden tot dikke 20 minuten. Niet iedereen is even blij met zulke zwaargewichten en moet je je materiaal er wel even op afstemmen daar het anders alleen maar teleurstelling oplevert. Ik blijf genieten van de hengelsport en ben blij dat ik zulke prachtige visstekken kan betrekken.

Groeten Pat.

Meer info: www.dehengel.nl/ www.visschool.nl/ of patapart@gmail.com