Niet professioneel voorbereid blijft je achtervolgen.

( Pat Gayet ) 14 -2-2016 De Hengel.

Eigenlijk niets voor mij om niet voor de volle honderd procent er voor te gaan als het om vissen gaat. Dit houd dus ook in om je aas ingrediënten op voorraad te houden en zorgen dat alles weer bijtijds word aangevuld. Zo niet de maandag avond als ik na een drukke fysieke dag als klusjesman, oppasser en muziek docent op de bank neer plof. Blij dat ik zit alsof ik dat niet genoeg doe en besluit dat het wel goed komt morgen met het aas en voer. Anders word altijd met de wetenschap dat er gevist word veel aandacht besteed aan het maken van een goede paste. Hier gaat best wat tijd in zitten en heeft het de nachtelijke uren nodig voor de juiste stijfheid en smeuïg genoeg om aan de haak te blijven. Als ik in de morgen het voer en aas klaar maak ontdek ik ook het gemis van bepaalde ingrediënten. Ook de kleefkracht ontbreekt en zal mij parten spelen die dag.

14-2-2016 005

Naar het zich laat aanzien zijn we jammer genoeg nog niet van de winter af en zijn de nachtvorsten weer daar. Dit heeft dan ook meteen effect op de vijver. Veel minder aanbeten en de karper minder actief en hongerig. Wel meer vissers die toch een poging wagen. Het schrijven van artikelen met de behaalde resultaten maakt de monden los en verspreid het gerucht zich al snel onder de vissers. Alleen maar leuk natuurlijk en meer uitdagend om niet alleen aan de vijver te zitten. Ik zit er nu eenmaal voor om toch altijd te proberen de meeste vis te vangen. Inmiddels is bij mij bekend dat ik de karpers met heel klein aas moet proberen te vangen. Als je aas dan niet de juiste kleefkracht bezit is je aas vrij snel van de haak en ben je snel het vertrouwen kwijt of er nog wel wat aan je haak hangt. Pas in de middag krijgt het wat meer kleefkracht en weet ik nog wat karpers te vangen. Het was een prachtige droge dag en vrijwel windstil. Hier was veel meer uit te halen en overkomt mij dat voorlopig niet meer. Kansen gemist stommerd zullen we maar zeggen.

Gisteren bleef de teller op 7 stuks staan en was het moeilijk om aanbeten te krijgen. Zo ook vandaag een heel moeilijke visserij. Een heel koude nacht en nu de wind uit het Noord- Oosten. Nu op een stek waar ik nog nooit gezeten heb dicht in de buurt bij een rietkraag. Door de aanwezige Aalscholvers al vroeg in de morgen zoekt de karper zijn toevlucht in het midden van de jeugd vijver en tussen de begroeiing aan de kant. Opgejaagd zijn ze moeilijk uit de tent te lokken. Vandaag vis ik met 12 honderdste onderlijn en haakje 16 veel dunner als normaal en erg gewaagd met de trekkracht van de karper alhier. Het duurt dan ook even om een aanbeet te krijgen en dat ze vertrouwen krijgen om de voerplek op te zoeken. Om 15.30 uur besluiten de 2 vissers tegenover mij gezeten er mee te stoppen. Beide hebben geen vis gevangen en bij mij staat de teller ook maar op 3. Nog even denk ik en begint het ook te miezeren. Dan komt een van die zeldzame aanbeten vandaag en volgen er meerdere. In het laatste uur van ik nog eens 4 prachtige kruiskarpers. Alle karpers hadden een gewicht tussen de 2,5,en 3kg. Ook ving ik nog 2 schubben maar dan zonder karper. Het rare van het vissen hier op de jeugd vijver in Wanssum is dat ik de beste vangsten boekte als het regende. Is het gezegde van het is goed vissen in de regen echt zo. Maar ja, wie houd er nu van om in de regen te vissen. Ikke dus eeeecht nie en zit daarom ook onder de paraplu. Vis ze en zie je aan de waterkant.

Groetjes Pat. www.dehengel.nl en www.visschool.nl  Email: patapart@gmail.com