Patstelling aan de vijver.

( Pat Gayet) De Hengel. 24-1-16

Veel keus bleef er afgelopen week niet over als het om de keuze ging waar te vissen. Vrijwel alle ondiepe vijvers werden hier uiteindelijk ook op een ijslaag getrakteerd. Zo ook de halve vijver in Siebengewald. Met de wetenschap dat het onder deze omstandigheden nog moeilijker word om een vis te vangen laat ik me niet weghouden van het water. Woensdag was niet meer als een lange zit zonder een enkele aanbeet. Zelfs een lijnzwemmer was niet te registreren. Helaas pindakaas zullen we maar zeggen en niets dan de waarheid want dat was mijn beleg deze dag. Zaterdag weer terug.

Aangekomen op de vissteigers zie ik dat ze helemaal onder gescheten zijn door de ganzen die hier op overnachten. Wat verder weg valt mij een schone plek op en besluit om daar te gaan zitten. Heb ik alles opgetuigd en wat voer wil cuppen kom ik tot de ontdekking dat er nog een laagje ijs verscholen ligt onder het wateroppervlak en het voer niet naar beneden zakt. De ijslaag is ook nog te dik om te kunnen breken of weg te duwen. Dan maar het hele zootje weer oppakken en verkassen. Het werd een dag van poep ruimen, koffie met oliebollen, sigaretje, veel geduld en blijven hopen op een aanbeet. Tevergeefs en ook deze dag laten ze het totaal afweten. Slechts een karper heb ik zien gevangen worden maar dan met de method-feeder op 30 meter afstand.

24-2016 007

Vandaag zondag stond gepland als repetitie dag met mijn andere hobby/werk . Afrikaanse muziek maken. Jammer genoeg moest dit geannuleerd worden maar gaf het mij natuurlijk ook weer de mogelijkheid het nog eens te proberen met de visserij. De sneeuwschuif ook achter in de auto gelegd om de stront weg te schuiven. Veel vertrouwen heb ik niet. Het miezert al de hele morgen en om 11 uur besluit ik om toch maar te gaan. Misschien dat de verandering van weertype en hogere temperatuur de vissen wat leven geeft. Rondom 14.00 uur begin ik te twijfelen of ik wel door moet gaan. Gelijker tijd wil ik ook niet weer een nul op mijn conto krijgen en blijf diverse aassoorten uitproberen. Dan zie ik voor het eerst na zo vele uren vissen een eerste beweging van de dobber. Is er dan eindelijk vis op de plek. Een soft pellet van 2,5 mm doet mij een voorn vangen. Niet mijn favoriete vis maar wel een teken van leven. Toch maar weer paste aan de haak en om 14.45 uur vang ik een brasem en van die verdomde nul af. 15.15 uur brasem 2. Dan word het weer stil. Het regent dan ook voor de zoveelste keer en besluit ik iets voor vieren om het voor gezien te houden. Nog een keer inzetten want stoppen blijft altijd moeilijk voor mij. Die laatste inzet leverde mij nog een mooie snoek op gevangen met de paste. Het blijft toch wel een wonderlijk goedje dat Junky Brown Secret. Het resultaat geeft weer hoop en de vissen zullen wel weer van streek raken met de oplopende temperaturen deze week. Ik niet en ga zeker nog een keer. Wintervissen kan echt wel mooi en uitdagend zijn. Je moet er alleen voor gaan.

Groetjes Pat. www.dehengel.nl en www.visschool.nl

Contact: patapart@gmail.com