Trainen is zoeken en jezelf uitdagen.

( Pat Gayet ) de Hengel 25-3-2016.

Heel normaal zou het zijn dat als je gaat vissen de beste plek opzoekt aan de vijver. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk vis in je net hebben. Met de vele vis uren die ik maak zou dat natuurlijk de meest gemakkelijke weg zijn. Het komt echter zelden voor dat ik meerdere malen op dezelfde plek zit. Deze week ook weer op verschillende vijvers gevist. Na de 1e winst in de opening wedstrijd van het jaar is het niet te vroeg juichen en staan er nog vele wedstrijden te gaan. Met veel zelfvertrouwen kijk ik hier dan ook naar uit. De vangsten en resultaten met mijn hengelsport bezigheden liegen er dan ook niet om. Afgelopen dinsdag zat ik voor de zoveelste keer in de morgen op vijver 3 van ’t Alvertje in Oostrum. Al lange tijd weet ik ook dat het vroeg op de vijver verschijnen weinig zoden aan de dijk zet. De Kruiskarpers verrekken het om te azen in de vroege morgen en vang je met wat geluk er eentje. Het is ook niet zo dat ze niet aanwezig zijn maar ook schuw vanwege de aalscholvers en gedragen zich als wat fijn proevers. Natuurlijk waren de koude nachten ook hier oorzaak van. De meeste aanbeten kon ik altijd rond een uur of twee verwachten.  Dan werd het niet meer alleen proeven en werd de paste met overtuiging naar binnen gewerkt en kon je in de resterende uurtjes nog aardig wat kilo’s bij elkaar vangen. De jeugdvijver alhier leent zich ook prima voor het geven van visworkshops verzorgd door mijn visschool de Hengel.

25 pasen 001

Zo zal ik dit jaar bij HSV de Heisnutters met de visschool aan de slag gaan om wat jeugd naar de vijver proberen te trekken door middel van het organiseren van vislessen. Met het bestuur gaan we dan ook in overleg hoe wij hierover elkaar kunnen bijstaan. Met de visschool kan ik maximaal 6 vissers hanteren en zullen zij volledig als professionele hengelaars uitgerust zijn inclusief vis kist en heel belangrijk een onthaak mat. Na mijn eerste kennismaking met de kleinere vijver hier lijkt mij dit een heel geschikte stek om met de jeugd te vertoeven. Het is aan mij dan ook de taak om ook deze vijver nader te onderzoeken door wat vaker er op te gaan hengelen. De vijver zal in de zomer maanden bij laag water een diepte van gemiddeld 2 a 2,5 meter hebben. Ideaal daar de jeugd niet aan de slag gaat met een hengel van 9,5 meter maar tussen de 6 en 7 meter. Woensdag morgen een stek gezocht aan de vijver. Alles gereed en hopen op aanbeten die niet komen. Dit word dus niets. Om 12.30 uur nog geen beweging gezien. Wel een hoop herrie aan het water van de hitsige ganzen en eenden. Ook Woelie de zwarte zwaan doet aardig zijn best om onrust te zaaien bij de reeds broedende ganzen. Als hij er een achter na vliegt land hij ook met een rotvaart boven op mijn hengel. Had ik weer mazzel dat die actie mij geen extra hengeldeel op leverde. Genoeg gekeken naar al dat spektakel maar kwam toch wel om een vis te vangen. De spullen opgepakt en verkast naar de grote vijver. Die zet leverde mij uiteindelijk wel de aanbeten en wist ik 10 brasems en 1 karper nog te vangen.

De 2e paasdag op maandag zal er een wedstrijd gevist worden van 13.00 uur tot 17.00 uur. Van daar dat ik toch ook even het trainen naar voren breng. Natuurlijk weet je nooit waar je komt te zitten en kies ik er vandaag voor om een ondiep stuk op te zoeken. Vergeleken met waar ik doorgaans zit toch een verschil van een 2,5 meter. Ik wil toch weten of ze ook al de ondiepere stekken opzoeken. In de morgen regent het en blijf ik thuis daar ik geen zin heb om in de regen op te bouwen. De voorspelling is ook dat het droog word in de middag. Half 2 staat alles klaar en de bodem grondig afgepeild. Er word gevist op 9,5 meter onder de top met cup er op.  Met cup set wat JBS lok voer en halibut pellets op de voerplek gebracht. Een lichte twijfel is er na een uur over de keuze van de plek. Die word dan snel weggenomen met een aanbeet die een brasem oplevert. Daarna is het feestje alleen nog maar doorgegaan en volgde de aanbeten na elkaar. Heel zorgvuldig voer brengen hield de vis op de plek en stond de teller na afloop op 20 stuks. 15 brasems en jazeker 5 karpers waarmee aangetoond word dat ook zij weer van de partij zijn en leven gaan vertonen. Gezeten op een plek die door de meesten verfoeid word ben ik in ieder geval weer veel wijzer geworden en lieten de vissen zich mijn Junky Brown secret smaken. Bij mij viel deze dag ook in de smaak en zal ik morgen vroeg mijn hobby weer oppakken.

Groeten van Pat en fijne paasdagen. www.dehengel.nl en www.visschool.nl

Email: patapart@gmail.com