Zeeltenprikkel

Vandaag is het 2e paasdag en wat doe je dan? Dan ga je vissen. Alweer? Ja. Niet omdat ik nou zulke geweldige vangsten boek, maar meer omdat ik uitgedaagd word onder de omstandigheden om ze te vangen.

de Vilt 21-4-2014 013

Nachtvorsten en nu stevige wind vanuit het oosten maken het er op deze vijver niet makkelijker op. Veel keus is er niet en is het hier roeien met de riemen die je hebt. De 2 dagen nachtvorst leverde mij alleen maar lijnzwemmers op en deed het aan alsof ze zich alleen aan het warm zwemmen waren op de voer plek en geen eetlust hadden. Een dag 15 van die zogenaamde aanbeten. De dag erna ongeveer het zelfde aantal en weet ik er 6 te haken. Voor enkele seconden denk je er eentje te vangen als ook die weer weet te ontkomen word je nogmaals er op gewezen gezien het piepkleine schubje dat er ook vandaag niet gegeten word. De dagen die volgen zijn wisselend. Het weer is wat vriendelijker geworden maar dan alleen in de morgen. Rond het middag uur staat er een stevige bries dwars over de Vilt die het normaal vissen onmogelijk maakt. Zo ook een dag de picker uit zijn foedraal gehaald om toch te kunnen vissen.

de Vilt 21-4-2014 006

Hier zit geen vis!!! Hoor ik achter mij roepen van uit een auto. Hij probeert met mij te communiceren, maar ik kan hem niet goed verstaan. Besluit om maar even van de kist te gaan en hem even aan te horen. Wat hij mij mede te delen had wist ik al, n.l dat Sportvisserij Nederland onderzoek had gedaan naar het visbestand op deze vijver. Met een zeeg is er op de vijver slechts een enkele vis gevangen. Met name de voorn is bijna in zijn geheel verdwenen. De oorzaak ligt bij de aalscholvers die hier vrij spel hadden. Meerdere malen heb ook ik dit probleem aan gekaart, alleen alles aan dovemans oren besteed. Vele ochtenden gezien hoe een 25-30 actieve aalscholvers aan het werk waren en als team de vissen in het nauw dreven. Om nu te roepen dat er geen vis meer zit is natuurlijk ook overdreven want ik vang ze namelijk wel alleen is het een heel gerichte visserij op de zeelten. Voor de jeugd vooral was het een genot om hier een hengeltje uit te werpen en voorntjes te vangen. Ik denk dat dit voorlopig even verleden tijd is en wachten op een nieuw bestand. De aalscholvers zijn inmiddels verdwenen en met de noorderzon vertrokken op zoek naar nieuwe slagvelden. Ik heb ze hier niet meer gezien. Jammer dat het zover heeft moeten komen en heeft geen van de betrokken verenigingen dit probleem aangepakt. Dat ze massaal verdwenen zijn is ook te merken bij het aanvoeren. Mijn wolk in het water met het aanvoeren trok altijd als eerste de aandacht van de kleinere voorntjes en nu in zijn geheel niet.

De zeelten zijn er gelukkig nog en zet ik de jacht voort. De sessie die ik vandaag had stemde mij tevreden. Een paar uurtjes vissen en toch weer 5 zeelten en 1 brasem en slechts een aanbeet misgeslagen, natuurlijk bijna traditioneel de eerste door ongeduldig te zijn. De teller met Oeffeltse zeelten staat nu op 19. Het blijft een geweldige sport, niet alleen het vissen als ook de ontspanning.

Info over visworkshops op www.visschool.nl

Groet Pat.