Discussie en visvermaak met JBS aan de haak.

(Pat Gayet) 26 Juli zondag 2015.

Rond 8.00 uur in de morgen kom ik aan op de vijver de Vislust in Siebengewald (N.L). De nachtwedstrijd is net beëindigd en word de gevangen vis gewogen. De vangsten zijn wat tegen gevallen en is 13,5 kg het hoogste gewicht van de winnaar. Een geluk voor hen is wel dat de Juli storm bij aanvang van de wedstrijd is gaan liggen en allen de nacht zonder kleerscheuren hebben doorgebracht. Rond 9.00 uur neem ik plaats op vissteiger 6 , de plaats die slechts enkele kilo’s heeft opgeleverd. Met een kleine 9 mtr hengellengte en 5mtr diepte op mijn vis stek voer ik eerst met de cup 2 keer mijn Junky Brown Secret met wat Halibut pellets. Dit is ook de enigste keer dat ik wat grondvoer breng en bouw verder mijn voerplaats op met mijn Paste oftewel deeg aan de haak.

vislust 26 juli 001

Gelijk bij mijn eerste inzet meld zich al de eerste schub karper van een 2,5 kg. Dit duidt eigenlijk alleen maar aan hoe verzot de vis is op mijn lok voer. Sinds mijn komst op de vijver en mijn wijze van vissen is er een discussie gaande of mijn manier van vissen wel geoorloofd is tijdens een wedstrijd. Er zou sprake zijn van zinken met een bolletje deeg aan de haak. Naar mijn idee is hier zeker geen sprake van zinken daar mijn lood gewoon de dobber kan dragen. Ook als er geen wind staat vis ik zonder lood en staande haak en zet het gewicht van mijn aas de dobber recht. Ik weet niet beter als dat dit normaal is bij het karper stok vissen en veel gehanteerd word zo ook op de commerciële vijvers bij het wedstrijd vissen. Het enigste verschil is dat ik mijn paste iets vaster van structuur heb zodat ik het zonder cupje kan inzetten. Als ik met een 0,5 gram dobber zou vissen en scherp aflood en een dikke pier aan de haak zet zal deze ook onder gaan als ik boven de bodem vis. Daar de meeste vissers hun aas op de bodem aanbieden zouden zij allemaal aan het zinken zijn. In Siebengewald is nu het wedstrijd regelement veranderd en moet de dobber het lood en aas kunnen dragen.

vislust 26 juli 003

Sorry, maar dan snap ik er helemaal niks meer van. Voor mij dan maar geen wedstrijd vissen daar en houd ik mijn plezier door te vissen zoals vandaag met een bolletje deeg aan de haak. Zo zijn we er meer als 50 jaar geleden toch allemaal mee begonnen. Misschien wilde de vis in de nacht wel niet bijten en zaten ze te wachten op wat speciaals zoals mijn JBS die vandaag weer tientallen aanbeten en vissen opleverden. Ik vermoed dat ik zeker de 100Kg gepasseerd ben en meerdere getuige waren van deze voor mij weer fantastische visdag op een mooie visvijver waar ik zeker graag zal blijven komen.

Vriendelijke groet,

Pat Gayet van visschool www.dehengel.nl

E: patapart@gmail.com