Visschool de Hengel laat adrenaline stromen.

21-8-2015. ( Pat Gayet ). Visvijver ’t Alvertje ( Oostrum ).

2 mails die ik ontving met de vraag of ik hen een workshop kon geven in het karper stokvissen. Een vader met zijn 13 jarige zoon en 2 elf jarige jongens al jaren boezem vrienden. Geen van de jeugdigen had dan ook enige ervaring met de hengelsport als dat Jasper wel eens een klein voorntje had gevangen. Na wat mail verkeer werd uit eindelijk de vrijdag besproken om elkaar te ontmoeten aan de visvijver om 9.30 uur en zou de vis les tot uiterlijk 17.00 uur zijn.

21-8 2015 workshop 002

Zelf dan ook vroeg uit de veren om alle materialen bij elkaar te verzamelen en zorgen dat niets dan ook vergeten word wat de dag zou kunnen bederven. Voor mij altijd de beproeving om er voor te zorgen dat mijn gasten ook daad werkelijk een karper aan de haak slaan. Ook moesten er nog dag vergunningen gekocht worden die makkelijk bij een tankstation in de nabije omgeving te verkrijgen zijn. Om 9.00 uur heb ik alles opgetuigd en liggen ook de onthaak matten klaar om de gedrilde vis te onthaken en de prooi op de camera te zetten. De vijver word inmiddels goed bezocht en is op een paar plaatsen na geheel bezet. De meesten zijn volwassen die deze jeugd vijver vereren met een bezoek. Persoonlijk ook mijn favoriete vijver op dit vis complex. Voordat de workshop begint breng ik lok voer op de visstekken en gooi zelf nog een lijntje uit. Bij mijn 2e inzet met Junky Brown Secret Paste meld zich een kruis karper van 2 kg. Dit geeft natuurlijk goede hoop voor de rest van de dag maar hoe anders hij zal verlopen. Als ik wederom in wil zetten zie ik op afstand zoekende ogen en weet ik wie ze zoeken. Een seintje is voldoende om elkaar de hand te schudden.

21-8 2015 workshop 005

Tijdens de kennismaking arriveren ook de vriendjes Jasper en Niels met Petra die de gehele dag de zon zal aanbidden en de rust zal hebben van de anders zo drukke jongens. Aller eerst word er een demonstatie gegeven door mij hoe de vismaterialen te bemannen en leg ik uit hoe de opbouw tot stand komt en hoe de elastiek zijn werk doet. Van groot belang is ook het waarschuwen van het bewegen tussen de vismaterialen. Vandaag moesten er ook 2 hengeldelen aan geloven en werden zij onder de voet gelopen. Het gebeurt altijd per ongeluk, kun je het slechts kwalijk nemen en neem je dit dan ook maar voor lief. Het is koppel vissen op de steiger en blijft het stil zonder aanbeten als er mais aan de haak hangt. Getuige de andere hengels rond de vijver hebben de karpers er heel andere gedachten over en laten zich deze dag heel moeilijk vangen. Toch zijn er genoeg aanwijzingen dat ze toch op de voer plek aanwezig zijn. Nu ze het werken met de hengel delen wat gewend zijn besluit ik om ze toch te laten proberen om met de JBS paste te vissen. Dddddddddddit vergt toch wat handvaardigheid en word er vele malen hulp geboden om het op de haak te krijgen en in te zetten. Niels slaat als eerste een kruis karper aan de haak en glunderde van top tot teen toen Jasper hem in het net kon scheppen. De eerste vis van zijn leven mocht er zijn en met twijfelende handjes geposeerd. De adrenaline stroom amper verwerkt komt de volgende alweer , als bij de volgende inzet direct de elastiek weer vol uit de hengel strekt. Dit keer een karper van zo’n 2.5 kg die dit maal met Jasper mag poseren en even trots is daar zij die samen gevangen hebben. Zo een karper aan de lijn hebben en ook nog zelf scheppen is wel een heel moeilijke opgave voor deze aspirant hengelsporters. Dat is ook de reden waarom ik de jeugd altijd samen op 1 vissteiger zet en is het meer inspirerend en gezelliger als de vissen wat minder actief zijn.

21-8 2015 workshop 004

Na het middag uur vertrekt de een na de andere visser de moed opgevend om nog een aanbeet te krijgen. Ook Koen met zoon Vico staan nog met lege handen maar zijn geen zins van plan om het bijltje er bij neer te gooien. Ook niet als Jasper de volgende is die een karper aan de haak slaat. Zijn hartje ging ervan bonken en de adrenaline liep hoog op na een dril van 15 minuten. Over gelukkig en in zijn enthousiasme toch even de buren laten weten dat deze hun 3e karper was en met drie nul voor stonden, als ware het een wedstrijd die ze aan het vissen waren. Het zal toch niet gebeuren dat ze naar huis gaan zonder karper strijd. Vele aas soorten zijn inmiddels gebruikt en besluit ik wat expander pellets klaar te maken en schijnt dit een goede keuze te zijn. Een dikke rietvoorn laat het gezicht van Koen tevreden stellen en snel slaat ook Vico een mooie karper aan de haak. Ook zijn eerste vangst van zijn leven. De volgende karper laat niet lang op zich wachten en vangt Koen de grootste van de dag waarmee ook ik tevreden ben. Het was een dag waarop het erg moeilijk was en je geduldig moest zijn. Natuurlijk waren er meerdere aanbeten die gemist werden door onervarenheid. Mede door het mooie weer werd het voor hen allen een onvergetelijke visdag en mocht ook ik de complimenten en bedankjes in ontvangst nemen. Ook ik had alles uit de kast getrokken zodat er niet met een nul huiswaarts hoefde te gaan. De visschool de Hengel heugt zich op meerdere aanstaande visworkshops om vooral de jeugd weer aan het viswater terug te zien. Vandaag ,missie geslaagd en zijn er weer 3 nieuwe enthousiaste vissertjes bijgekomen.

Groeten Pat en wie weet de Hengel iets voor jou? Mail dan naar patapart@gmail.com