Bliek Challenge 2016. Spanning tot de laatste minuut.

Bliek Challenge 2016. Spanning tot de laatste minuut.

( Pat Gayet ) De hengel 18-9-16 Baal ( Bel)

Jaarlijks word de koppel wedstrijd karper stok vissen in serie van 6 wedstrijden georganiseerd op Belgische karper putten. Zo werd ook dit jaar weer fel gestreden door 14 koppels op de vijvers van de Nieuwe Brasem, Pippi’s ende Dennenhof. Persoonlijk niet bekend met deze vijvers en dus een mooie gelegenheid om kennis te maken en het kunstje af te kijken van de vele top vissers die hier aan deelnemen. Dit maal niet zelf met de hengel in de hand. Afgesproken met Tiny Slaats om mee te kunnen rijden en was het dan ook vroeg uit de veren en konden we om 5.15 vertrekken. Op naar Baal in België en zeer benieuwd wat daar aan te treffen. Van horen zeggen moeten het daar ware vis paradijzen zijn met vangsten in de honderden kilo’s. Zelf niet vissen en zullen de handjes wel gaan jeuken.

13 september ’16 in Baal ( Bel) visvijver de Nieuwe Brasem word de laatste wedstrijd gevist. Voor de eerste plaats in het eindklassement zijn er nog 3 koppels over voor de eindoverwinning. Vooral het koppel Rob van Riesen/ Tiny Slaats en Carl Visser/ Eric v Otterloo hebben de beste papieren tot dan toe. Daarnaast word er natuurlijk ook gestreden om de dag overwinningen door alle koppels. Raadzaam is het om navigatie te gebruiken om hier aan de vijver te komen. Aangekomen tref je Belgische gezelligheid aan met een klein putje. Ik schat een 40 meter breed en 50 lang en een tong achter de kantine van zo’n 15 meter. De fonteinen spuiten er op los en zeker noodwendig om zuurstof in het water te behouden met de hittegolf in onze omgeving. Bedenkelijk sta ik daar hoe hier 14 koppels gaan plaats nemen en vraag me af hoe zij dat gaan oplossen als meerdere karpers gelijktijdig aan de haak worden geslagen. Maximale hengel lengte is 8 meter en de dobber mag zich niet meer als 1,5 meter van de top bevinden. De diepte van de vijver is ongeveer 1,2 meter. Na de loting kan er opgebouwd worden en kan er nauwelijks gewacht worden ondanks dat de wedstrijd 8,5 uur duurt met een pauze van een uur. Bij de kantine gezeten heb ik een overzicht van het hele wedstrijdveld en is er slechts een koppel die ik niet gade kan slaan. Zo overzichtelijk dat alle dobbers waar te nemen zijn en of het onder of boven te doen is met de vangst. Waar zit de vis en hoe vang ik die het snelst. Wat zeker is, is dat er een massa vis op zwemt en de Belgen het presteren om met 300 kg wedstrijden weten te winnen. Natuurlijk zijn zij op deze wateren de topspecialisten met aas ,voer en weten zij ook super snel de vis te landen wat in zulke wedstrijden belangrijk is. Nu dan niet de Belgen maar de Hollanders aan het werk. Om Half tien geeft Perry v Weert samen met Jan van de Riet verantwoordelijk voor de wedstrijd organisatie het aanvang signaal. Wat mij dan als eerste opvalt is de verschillend tactieken van voeren. De een voor de keuze van het cuppen en de ander handen vol en liters op een vis stek brengt. Verbaasd ben ik ook over de hoeveelheid en moet er dan ook wel ontzettend veel karper aanwezig zijn wil je haak aas gevonden worden. De fonteinen zijn het zwijgen opgelegd en de rust keert terug op de vijver. Een spiegelglad wateroppervlak en een langzaam opwarmende zomerzon legt iedereen het zwijgen op en brengt de concentratie de vissers in de ban van de competitie en de jacht naar de beste vangsten.

belgie-010

Carl Visser vist zonder zijn koppelmaat die helaas moest annuleren en wacht een zware opgave om het klassement in zijn voordeel te beëindigen. Gevist word er in 2 vakken. Carl moet een tweede plaats vissen in zijn vak om met de overwinning aan de haal te gaan. Zijn directe opponenten Rob en Tiny direct in het vizier van hem weten vrij vlot de een na de ander binnen te halen. Ook Carl geeft goed gas en heeft duidelijk een andere tactiek van vissen. Niet iedereen komt vlot in de vis en is het vooral aan de schaduw zijde van de vijver wat minder. Gaande de ochtend ontpopt zich er een mooie strijd en is het een afweging of de vis boven of onderin gevangen moet worden. Het is vaak een paar vangen op een stek en dan verkassen om de stek even met rust te laten. De gemiddelde gewichten van de karpers ligt tussen de 1,5 en 2 kg geschat, met af en toe een topper er tussen met wat meer kilo’s. Met de pauze om 13.00 uur hebben Rob en Tiny in hun vak een beste vangst met ruim 78 kg in het net. Ook Chefke met Rien doen het niet onaardig in het hoekje die door mij net niet waargenomen kan worden en een dikke 53 kg laten wegen. Ronnie en Jeffrey met een 50 kg derde tot dan toe. Zo zit wel iedereen in de vis en is de tweede helft nog van alles mogelijk. Ook in het andere vak is er niet stil gezeten en hebben de elastieken hun werk gedaan en de nodige kilo’s de kant op getrokken. Harry en Willem zitten in de 50 kg. Carl in zijn uppie goed voor 33kg en nog steeds in de race voor de eind overwinning. Een vurige strijd nog heter gemaakt door die koperen ploert en iedereen aan het zweten zet. Reden te meer om de mannen te verwennen met wat rondes om de vijver en ze wat drank aan te bieden een welkome verfrissing met deze omstandigheden. Tijdens de pauze is er natuurlijk de veel besproken biefstuk met frieten. Daar kunnen die Belgen wel wat van. Zo mals als boter en buiten het vissen een reden om hier aan te schuiven op het gemoedelijke complex. Het draait echter om het vissen en al snel stond iedereen al weer te popelen om te beginnen met de 2e helft. De zon inmiddels gedraaid en een ander deel van de vijver die in de schaduw zou vallen. Natuurlijk worden er ook lijnen verspeeld en groeide het aantal dobbers wat over de vijver werd heen getrokken. Ook Jan v Wanroy werd verrast toen een karper er met zijn hengel vandoor ging. Geholpen door de beheerder werd zijn hengel terug gevangen met de werphengel met de karper eraan. Zo als het hoorde werd de karper dan ook door Jan direct weer losgelaten. Ook na de pauze was het een waar schouwspel op de vijver en voldoende te zien en te leren als toeschouwer. Vele honderden kilo’s vis werd gevangen en na afloop wist niemand wie de eindwinnaar was van het klassement. Een van de 6 resultaten kon geschrapt worden en logischer wijs is dit de slechtste. Dag winnaar werden Rob en Tiny met een totaal gewicht 167.940 kg. Als tweede voor de dag Henk en Mitchel met 114.480 kg.

Voor het eindklassement moest Carl minimaal 2e worden. Met hulp van Vico en Ronny die de 2e plaats behaalden met 78.740 kg en winnaar in dat vak Harry en Willem 104.580 kg. Door Carl bijzonder knap gevist in zijn eentje derde met 77.440 kg. Dit had als resultaat dat beide koppels gelijk eindigden met een totaal van 8 punten over 5 wedstrijden gerekend. Winnaars werden na telling van de gewichten totaal een verschil en ik moet er om liegen van ongeveer 1,5 kg in het voordeel van Rob en Tiny. Gemiddeld werd er door deze heren 100 kg per wedstrijd gevangen.

De Bliek Challenge is dan ook een geweldige uitdaging als je van koppel vissen houd en gegarandeerde visvangst op die goed gevulde Belgische karper putten. Een aanrader voor iedereen mocht je in de buurt zijn of tijd voor hebben om af te reizen en deze putten eens te bevissen. Buiten de visvijver in Hamont waar ik slechts een keer gevist heb ben ik zeker ook hier nieuwsgierig genoeg geworden en zal ik zeker een bezoek maken als ik in de gelegenheid kom. In een woord geweldig als ook de Bief die ik niet behoefde af te rekenen en voor rekening kwam van de organisatie.

Bedankt namens Pat en nog veel hengelsport plezier Bliekers.

Meer info: www.dehengel.nl en www.visschool.nl  Email: patapart@gmail.com