Henk de Vries en Gerrie Zwitserloot winnen N.K koppel karper stok vissen op de Sprong

.

( Pat Gayet ) de Hengel 11-9-2017 Boxmeer.

Een jaarlijks terugkerend evenement op visvijver de Sprong in Rijkevoort in het Brabantse land is de koppel wedstrijd N.K karper stok vissen. Daar de Sprong zowat mijn thuishaven is en alle in en outs wel ken over de hengelsport die hier bedreven word voor mij weinig geheimen meer kent. Ook dan is dat nog lang geen garantie dat je dat enig voordeel gaat opleveren. Voor afgaande deze wedstrijd wist ik al dat het een heel moeilijke strijd zou gaan worden om überhaupt aanbeten te krijgen laat staan ze te verzilveren. Alle koppel wedstrijden voorheen hebben dit gegeven al bewezen en waren het dan nog de favoriete stekken die het voordeel opleverden. De resultaten van afgelopen week waren dan ook bedroevend slecht en geen goed voorteken. Ook op de anders zo geliefde stekken was het niet anders. Een nadeel kan echter ook een voordeel zijn en niet als het dan de vangsten betreft .Vandaag een dag van wie kan de natuur het slimste af zijn en gaat met die titel aan de haal.

17 van de 18 aangemelde koppels komen opdagen en iedere wedstrijd weer lijkt het een reünie en heeft bijna iedereen wel wat te vertellen over zijn opgedane vis ervaringen en moeld het van jewelste in de kantine. De visvijver ligt er stil bij en vertoond weinig leven aan de oppervlakte. Niet van lange duur als de steigernummers getrokken zijn en ieder zijn post gaat bemannen. In 2 vakken verdeeld zal de oostkant het gedurende de dag het met de wind zien te dealen naar wat later blijkt geen makkelijke opgave. Samen met John Noordzij moet ik het klusje zien te klaren vanaf vissteiger 24 net geen kopplaats die ingenomen word door Henk en Gerrie vissend natuurlijk onder de vlag van Betervissen ( Boxmeer ) op 23. Een 100 % voorbereiding met oefensessies, aassoorten, nieuwe lijnen, dobbers etc. en een overdosis vislust moet het doen vandaag om een mooi resultaat te verkrijgen. Als om 9.30 uur het begin signaal klinkt ben ik nog maar net klaar om alles zo organisatorisch mogelijk neer te zetten. Zit ik goed in de vis dan blijft dat ook zo, maar o wee als er niets te halen valt en de werkplek tot een puinhoop veranderd en alle mogelijkheden aangegrepen worden. Menig visser die dit herkend.

De wedstrijd ontpopt zich zoals verwacht door mij en is het uitlaten van één leefnet meer als voldoende om de vis te bergen. De titel ligt voor iedereen binnen bereik en is het hoop wat doet leven. Informatie van passanten over de stand van zaken blijft je het gevoel geven dat je nog in de wedstrijd zit al heb je nog nooit geen rooie dooie beet gezien. Eric Essens vangt heel vlot een karper en blijft het verder aan de overzijde lange lange lange tijd stil. Word er al een aan de haak geslagen is het nog de kunst om de lijnzwemmer binnen te halen en hoor je vaak niet meer als gevloek of gemor. Waar zij niet mee te kampen hebben is de wind die ons op de hoge nummers weinig kans geeft om secuur te vissen en zwiepen de lange stokken over de vijver. Ook hier geen vis te vinden en is het een enkeling die een passant weet te onderscheppen en het geluk aan zijn zijde heeft. Pas in de latere uren komen er wat vissen boven water en word deze wedstrijd pas in het laatste half uur beslist en weet Henk de Vries met Gerrie Zwitserloot de laatste knock out uit te delen. De vangst van 5 karpers met een totaal gewicht van 15.880 ruim voldoende voor de dagwinst en de titel. Een mooie 2e plaats en 1e in het vak voor Sander Hogeboom en Teun Schrievers ook in de hoek op 4 met meer vis maar minder gewicht 9.600 kg gefeliciteerd. Ook de andere prijswinnaars proficiat en dank natuurlijk voor de deelnemers die nodig zijn om een wedstrijdveld te creëren. Natuurlijk heb je na afloop ook weer de discussies omtrent viswater of vangsten. Ik houd het erop wat de omstandigheden ook mogen zijn er nu in ieder geval een strijd was waarbij niemand bij voordaad in het voordeel was en Henk en Ger alle felicitaties verdienen met hun overwinning. Teun toch nog een bezoekje aan de winkel Betervissen na waardeloze oefensessie ? Toeval. Proficiat en konden wij het niet beter doen. Met de vangst van 1 karper door mijn maat John bleef ons de nul bespaard en was deze visdag mij toch de moeite waard.

Groet Pat.

De uitslag 10- 9-2017 visvijver de Sprong N.K koppel vaste stok.

Vak B

Koppel                                                        steiger     gewicht

1 H d Vries/ G Zwitserloot                       23             15.880

2 W v.d Acker/Henk v Beek                     30               6.840

3 T Slaats/R Wijnen                                   26               6.140

4 T Lupsen/F Wulterkens                         25              3.800

5 Ventura/Dohmen                                   31               3.680

6 Pascal Kneepvens                                   27               2.420

7 P Gayet/J Noordzij                                24              1.620

8 H v Erven/C v Steen                               28               0

9 T Trifimower/F v.d Pad                         29               0

Vak A

1 S Hogeboom/T Schrievers                   4                 9.600

2 K v Hattum/B Horsen                            11               6.960

3 D Freriks/D v Berkum                           5                 6.120

4 M Goorts/W Hurkens                           6                 3.380

5 E Essens/P v Weert                               9                2.740

6 P v Schijndel/A Goverde                       8                 1.180

7 M Wildman/H v Alst                             7                 0

8 Jan en Wil vd Riet                                   10              0

Groet Pat.

Meer info: www.dehengel.nl/www.visschool.nl/ of patapart@gmail.com.