Henk de Vries wint op de Sprong met de vaste stok.

( Pat Gayet ) de Hengel. 9-5-2017 Boxmeer

Natuurlijk heb ik de afgelopen dagen gevist en verschillende vijvers bezocht. Ook deze dinsdag gewoon weer een wedstrijd op de Sprong met de vaste stok. Van te voren opgeven is geen must en wil je meedoen dan is het zaak om op tijd voor de loting om 8 uur aanwezig te zijn. Een verrassing dus hoeveel personen er deelnemen. Gevist word er toch in ieder geval en ben je daarvoor ook gekomen. Deze keer 6 vissers en een mooie dag eindelijk al hoewel de nachten hier nog steeds koud zijn. De afgelopen dagen waren de vangsten niet echt geweldig te noemen op de Sprong maar de vijver blijft trekken en uitnodigen om er te vissen. Met de bezetting van 6 vissteigers is gekozen voor 6 t/m 11. Met mijn stek op 11 heb ik alleen steiger 10 in het vizier waar Frans Wulterkens zit. Doorgaans de favoriete stek in dit vak. De laatste wedstrijd zat ik ook al op deze stek en moest ik de meerdere erkennen in Pascal Habes op 10 met 42 tegen 34 kg. Of de stek vandaag wat zou opleveren was dan ook de vraag.

Om half 10 is iedereen zover met de voorbereiding en zijn de top setten weer voorzien met verschillende aas aanbiedingen en geeft Frans het startsein. Half 1 pauze en maar hopen dat de aanbeten gaan komen. Als ik na een half uurtje de eerste in mijn net heb liggen volgt vrij snel een 2e aanbeet en overkomt mij het zelfde als vorige week en breekt de hengel op het derde deel van de top. Verbouwereerd  heb ik een dejá vu en zie de vis met hengeldelen in de diepte verdwijnen. Slijtage zullen we het maar op houden en dubbel pech weg hengel weg vis. Dan blijven de aanbeten uit en weet ik het totaal voor de pauze op 3 karpers en een platte te brengen. Over de gehele linie is het dan niet echt vet en heeft Henk op 7 gezeten er een stuk of 8. Frans gaat gelijk op met mij en kan de favoriete stek ook niet waar maken. Hopen is dan ook dat ze in de middag uren wel gaan azen. De pauze gebruik ik om mijn materiaal weer goed op orde te brengen en maak een nieuwe lijn met 1,5 gram dobber met 16 honderdste onderlijn  haak 12. Opnieuw alles goed uitpeilen wat o zo belangrijk is hier op de sprong met zijn verval in diepte. Niet goed simpel weg geen vis. Passief vissen is ook geen optie en moet je met de hengel actief zijn en de vis uitlokken. Op de voerstek krijgen wil nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk azen en levert je dan ook lijnzwemmers op. Dit was veelal ook het verhaal na de pauze. Niet overdadig veel maar wel geregeld kreeg ik een aanbeet en was het gelukkig soms wel raak en kon ik met 5 stuks mijn totaal op 9 brengen met een gewicht van 18.680 kg een 2e plaats te behalen. Frans met 10 stuks 17.340 kg 3e. De felicitaties voor Henk die op vissteiger 7 knap naar de winst viste met bijna 30 kg. Tiny Slaats kon op mijn favoriete stek 8 het ook niet waarmaken en bleef steken op 12.500 kg. Helaas konden Han Bosman (9) en Thomas Dresen (6) geen vis aan de haak slaan. Volgende week dinsdag staat er weer een ontmoeting te wachten en jij misschien ook van de partij en staan er meer liefhebbers in de rij.

Een wetenswaardigheidje met een sessie afgelopen maandag met vis maat Robbie in Wanssum op de jeugdvijver van ’t Alvertje. Voor het eerst liep ik hier tegen de vangsten op van jonge kruiskarper. Eigen broed van waarschijnlijk 1 en/of 2 jaar en zich nog niet eerder hebben laten vangen en nu volop actief zijn en te vangen als je je hier op toe legt. Ze zijn ook goed te herkennen aan de horizontale streepjes lijn over het midden en de punt op de rugvin. Eigen kweek die het vissen op de grote makkers een andere aanpak doet gelden voor de een een lust en de ander een plaag.

Groet Pat Gayet

Info: www.dehengel.nl/ www.vischool.nl/ patapart@gmail.com